Sunday, November 22, 2009

What to think: dis holiday?

Aih..semua pun sibuk dengan plan dis coming holiday kan..To all teachers, bestlah sebab cuti panjang kan. Tapi yang bukan cikgu pun, masih ada banyak cuti bukan? So ape planning u all for dis holiday?

So dis entry just nak kongsi keseronokan bercuti ni. Dan camane nak arrange our fun holiday.


1st of all, kene tahu :
  • Betul ke kita akan enjoy dengan holiday ni?
--Ini bermaksud, kalau kita betul2 sibuk dengan tugas seharian, tak perlulah berkejar foa a holiday. Sebab kalau dalam tengah-tengah fun tu, bos call lah, client call la..itu bukan namanya bercuti, tapi bekerja dlm bercuti. So, tepuk dada tanye selera.
  • Kene fikirkan, apa yang kite nak dari holiday ni?
--Mostly, nak lari dari kesibukan hidup, nak banyakkan memory travel, nak have fun together with frens or family..so, kene ade objective sket. Kalau takde objective pun takpe, but at the end of the holiday tu, kite feel nothing to achieve~
  • Berapa yang kite boleh pergi?
--Tempat yang menarik paling seronok kalau pergi a week. Tempat yang kite kurang tahu, boleh jadi best giler, boleh jadi hampeh dan boring. So, tentukan berapa lama.
  • Nak travel jenis ape?
--Ada sesetengah orang suka free and easy. Selalunye most married couple la camni kan. Ada yang suka backpackers. Yang ni memang jenis adventure punye orang la. (Kite sendiri suke yang macam ni). And ada yang nak pergi ada activity, atau nak pergi homoestay. So, kalau aim di atas dah clear, mesti kite dapat tahu kite nak pergi bercuti dalam scope travel yang mana.
  • Pergi sorang-sorang atau berdua atau group?
--Yang ni pun penting sebab mesti ada kawan2 nak join kan. Ata memang nak tenangkan fikiran, searching for peace, better go alonelah.
  • Last sekali, berapa budget kite
--Budget ni paling last yang perlu difikirkan. Bila dah settle semua yang kat atas tu, barulah boleh tahu berapa bajet kite. Kalau pergi ramai-ramai, maybe kosnye kurang.




Ok, selamat bercuti kawan2~
psst : Nanti ada entry tentang Penang.


No comments: